Spelt brownie Recepten / Zoete koek

Zondag is de perfecte dag om iets extra lekkers bij de koffie te nemen, maar ook om zelf wat te bakken. Ik hou erg van brownie, maar er zijn ook een hoop slechte varianten verkrijgbaar. De kant-en-klare varianten zijn klef en erg vettig. Daarnaast worden er ook bakmixen verkocht waaraan alleen water toegevoegd hoeft te worden, ik vraag me af wat daar allemaal in zit.

Er zijn enorm veel verschillende recepten te vinden op internet. Op alle recepten die ik vond had ik wel wat aan te merken. Te veel boter, te veel suiker, gebruik van tarwebloem. Ik vond zelfs een brownie op basis van courgette, dit is me toch iets te exotisch en te verantwoord. Na het doorlezen van allerlei recepten wist ik wat de verhouding tussen de ingrediënten ongeveer moest zijn. Ik dook de keuken in en dat pakte goed uit, hierbij mijn eigen brownie recept.

Ingrediënten

  • 150 gr speltmeel
  • 50 gr cacaopoeder
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 60 gr roomboter
  • 4 medjoul dadels
  • 40 gr pure chocolade (minimaal 72% cacao)
  • 30 gr amandelen
  • 3 el lijnzaad
  • 2 el agavesiroop
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 handje cashewnoten (optioneel)

Zet de boter al een tijdje voordat je dit recept gaat maken buiten de koelkast. Doe het speltmeel, de cacaopoeder en lijnzaad in een beslagkom. Snijd de bananen en dadels in kleine stukjes. Voeg de bananen, dadels, eieren, boter en agavesiroop toe aan de beslagkom. Meng het geheel met een mixer met deeghaken. Plet de amandelen en de chocolade met een deegroller. Schep de amandelen, chocolade en het bakpoeder door het beslag. Doe het beslag in een ingevet brownieblik. Voeg indien gewenst de (geplette) cashewnoten toe.

Bak de spelt brownie in 25 minuten gaar in een op 200°C voorverwarmde oven.

Tip: bewaar de afgekoelde brownie in aluminiumfolie in de koelkast.

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter

Spelt brownie


Hanneke Kuipers

Comments

  1. Deze brownie lijkt me erg lekker! Toevallig heb ik een keer brownies met courgette gemaakt, maar daar proefde je gelukkig niks van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *