Preischotel met zoete aardappel en gehakt Diner / Recepten

Een traditioneel recept in een wat hipper jasje. Door zoete aardappel toe te voegen aan de preischotel bevat het recept net wat meer vitamine, mineralen en vezels. Qua smaak vind ik prei en de zoete aardappel ook echt een super combinatie!

Ik griezelde van preischotel

Nooit had ik gedacht ooit een preischotel te maken, laat staan publiceren op mijn eigen website. Als er vroeger een prei uit de boodschappentas stak tekende ik al protest aan. Als ik het typische geluid hoorde wat het snijden van prei maakt vanuit de keuken begon het gejammer. Dit waren de avonden dat ik altijd net wat langer aan tafel moest blijven zitten dan de rest. Ik roerde en prikte maar wat, omdat ik stiekem hoopte dat ik dan mijn preischotel niet op hoefde te eten. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik jarenlang geen prei heb gegeten. Het was dan ook dat ik een specifiek verzoek kreeg tijdens het boodschappen doen dat ik toch maar overstag ben gegaan om het nog eens te proberen. Het is toch echt zo, smaak veranderd naarmate je ouder wordt. Eigenlijk is preischotel gewoon heel lekker, zeker met zoete aardappel!

Met dit recept zet je een preischotel voor twee personen op tafel.

Ingrediënten

  • 400 – 450 gram zoete aardappel
  • 400 gram prei
  • 150 gram extra mager rundergehakt
  • 1 tl sambal
  • Gedroogde peterselie
  • ½ volkoren beschuit
  • Scheutje melk
  • Zwarte peper & zout
  1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken, kook ze vervolgens.
  2. Snij de prei in de lengte door en snij vervolgens halve ringen van ongeveer 1 cm breed. Was de prei goed, want preischotel met zand is om echt van te griezelen. Kook de prei met een klein laagje water in de pan.
  3. Bak het gehakt zonder boter of olie. Voeg een theelepel sambal toe, gedroogde peterselie en wat zwarte peper.
  4. Maak de aardappelpuree met melk en eventueel een klein beetje peper en zout.
  5. Giet de prei af in een vergiet zodat het goed uit kan lekken.
  6. Schep het gehakt in een ovenschaal. Bedenk het gehakt met de prei en voeg tot slot de aardappelpuree toe.
  7. Verkruimel tot slot een halve beschuit over de ovenschotel.
  8. Zet de preischotel ongeveer 15 – 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.

Tip: heel handig om de preischotel alvast te maken en later te verwarmen in de oven. Neem dan ongeveer 10 minuten meer aan oventijd.

Hou jij net zo van ovenschotels als ik? Probeer dan ook eens de ovenschotel met broccoli, ham en aardappelpartjes.

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram

Preischotel met zoete aardappel en rundergehakt


Hanneke Kuipers

Comments

  1. […] variatie in kleur. Op prei was ik lange tijd niet zo dol, een soort van jeugdtrauma. Nadat ik  preischotel met zoete aardappel maakte heb ik mijn prei angst overwonnen. In de Allerhande vond ik een recept voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *