Citroen-kwark cake met pecannoten Recepten / Zoete koek

Deze cake is een succesnummer al zeg ik het zelf. Vanwege de smaak, maar ook vanwege de looks! Deze cake maakte mij ‘instafamous’. Ik deelde de kopfoto van dit artikel op Instagram, ik tagde Dille & Kamille waar ik dit super handige kleine bakblik kocht. Dille & Kamille deelde mijn mijn foto op hun website. Ja, daar word ik dus heel blij van! Terug naar waar je voor gekomen bent, wat zijn de ingrediënten en hoe ga je deze cake zelf ook op tafel zetten.

Eiwitrijke cake met kwark

De meeste recepten voor citroen cake die ik kon vinden bevatten veel suiker en boter. Dat kan natuurlijk anders. Ik wilde een eiwitrijke variant maken met volkorenmeel om zo toch iets verantwoords bij de koffie te kunnen serveren. Om de cake zoet te maken gebruikte ik magere citroenkwark en eiwitpoeder met vanille smaak. Wil je niet aan de eiwitpoeders, dan zul je toch een paar eetlepels suiker toe moeten voegen, ook geen ramp natuurlijk.

Voor dit recept gebruik ik een cakevorm van 20 cm. Een iets groter blik gebruiken kan ook prima, dan wordt de cake wat minder hoog.

Ingrediënten

 • 250 gram magere citroen kwark
 • 125 gram volkoren tarwemeel
 • 3 eieren
 • 1 citroen
 • 50 gram pecannoten
 • 30 gram eiwitpoeder vanille
 • 1 zakje bakpoeder
 • Snufje kaneel
 1. Doe de eieren, de citroen kwark en een snufje kaneel in een beslagkom. Roer hier met een garde het eiwitpoeder doorheen. Voeg niet al het eiwitpoeder ineens toe om klontjes te voorkomen.
 2. Leg een paar pecannoten apart voor de garnering. Hak de overige pecannoten grof en voeg ze toe aan het beslag.
 3. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Voeg de citroenrasp toe aan je beslag. Snijd vervolgens de citroen door en knijp één helft uit boven het beslag. Leg de andere helft apart voor de garnering.
 4. Roer met een houtenlepel het meel en het bakpoeder door het beslag.
 5. Schep het beslag in een met bakpapier bedekt bakblik. Ik spoot voor de zekerheid eerst wat bakingspray op het bakpapier. Garneer met dunne schijfjes citroen en de overgebleven pecannoten.
 6. Bak de cake in 35 tot 45 minuten gaar in een op 180°C voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Haal de cake uit het bakblik om verder af te koelen.

 

Tip: geen eiwitpoeder in huis? Voeg in plaats van eiwitpoeder drie eetlepels suiker toe om de cake zoet te maken.

 

Volg me op Facebook | Twitter | Instagram


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *