Carrotcake met pecannoten en lemon curd topping Recepten / Zoete koek

Natuurlijk heb ik moeite gedaan een recept te maken wat wel een beetje ‘healthy’ is.  Hoe dan? Ik maak gebruik van volkorenmeel, het recept bevat geen boter en ik maak gebruik van light roomkaas voor de topping. Goed excuus net een wat groter stuk te nemen.

Worteltjestaart vies hè?!

Lange tijd had ik zo’n angst voor wortels dat ik carrotcake ook niet eens durfde te proberen. Sommige smaken veranderen naar als je ouder wordt, over wortels is mijn mening niet veel anders dan op vijfjarige leeftijd. Gelukkig heb ik de angst overwonnen en ben ik tot de conclusie gekomen dat carrotcake echt niet naar wortel smaakt.

Deze carrotcake heeft een kruidige smaak door de koekkruiden en kaneel en een lekkere bite door de toegevoegde pecannoten. De topping van roomkaas met lemon curd zorgt is een beetje zuur en is de perfecte aanvulling op deze cake. Met dit recept bak je carrotcake voor ongeveer 10 tot 12 personen. Hou je wat over? Je kunt deze carrotcake prima invriezen. Laat de cake ontdooien op schoteltjes buiten de koelkast. Niet forceren door te ontdooien in de magnetron, daar wordt de topping niet lekkerder van.

Ingrediënten

Carrotcake

  • 200 gram volkorenmeel
  • 2 bananen
  • 150 gram geraspte wortel
  • 50 gram dadels
  • 2 eieren
  • 60 gram pecannoten
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 tl koekkruiden
  • 2 tl kaneel

Topping

  • 200 gram light roomkaas
  • 75 gram lemon curd
  • 10 gram pecannoten

Rasp de wortelen en hak de pecannoten fijn. Mix de bananen, amandelmelk, eieren en de dadels in de blender tot een glad geheel. Voeg de wortels toe en zet de blender nog heel kort even aan. Meng in beslagkom het meel, bakpoeder, koek- en speculaaskruiden, kaneel en pecannoten goed door elkaar. Mix het bananenmengsel hier door heen met een houtenlepel. Giet het beslag in een ingevette brownie bakblik. Bak de carrotcake 35 – 40 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.

Ga pas met de lemon curd topping aan de slag als de carrotcake echt helemaal afgekoeld is. Meng de roomkaas en de lemon curd met een mixer op de laagste stand. Smeer de topping op de cake, decoreer met de laatste pecannoten. Zet de carrotcake nog even terug in de koeling zodat de topping een beetje kan opstijven.

 

Tip: ben jij ook een luie bakker? Gebruik een zakje julienne peen.

 

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter | Instagram


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *