Hypermobiel Fit talk / Lichaam

Gemakkelijk met je handen plat aan de grond kunnen. Je handen en vingers in een hoek kunnen buigen waarbij andere mensen je vreemd aankijken. Zonder fanatiek yoga te beoefenen achterover in de brug gaan staan. Komen deze dingen je bekend voor? Dan ben je wellicht ook hypermobiel.

Hypermobiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. Niet iedereen die dit heeft kan dezelfde punten in het lichaam net zo ver buigen of (over)strekken. Het is een vaak erfelijke aanleg en dus geen afwijking of ziekte. De banden zijn wat elastischer dan bij de gemiddelde mens en zullen bij inspanning mee rekken. De gewrichten zijn daardoor beweeglijker. Het kan zo zijn dat bepaalde gewrichten daardoor wat instabieler zijn, waardoor je een verhoogde kans hebt op blessures. Gelukkig zijn bij mensen met instabiele gewrichten ook niet alle gewrichten instabiel, anders zou je net zo’n speelgoed drukpoppetje zijn. Het verzwikken van enkels en pijn in de lage onderrug zijn veelvoorkomende klachten bij mensen met het hypermobiliteitssyndroom.

Denk je nu oké dan blijf ik voortaan op de bank liggen, want zonder inspanning ook geen blessure?! Een sterke core is belangrijk om de klachten tegen te gaan. Wanneer je spieren sterk zijn vangen ze de belasting op en voorkom je overstrekking en dus blessures. Krachttraining en CrossFit zijn een goede manier om je wat weerbaarder te allerlei pijntjes en ongemakken. Zorg dat je goede uitleg krijgt over de oefeningen in je training, zodat je ze correct uitvoert. Een sterke core en dus minder kwalen is misschien nog wel de beste motivatie te blijven sporten, als je daardoor nog wat strakker in je vel komt te zitten is dat een mooie bijkomstigheid. Gaat het toch mis en zit bijvoorbeeld je rug ineens vreselijk vast, blijf er niet te lang mee lopen en laat het behandelen door een fysiotherapeut (note to self). En nu hop van die bank af, in beweging!

Denk je wellicht ook hypermobiel te zijn? Doe de test.

Liefs Hanneke

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter
Hypermobiel-1
Bron, bron

Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *