Ik kies bewust zonder vinkje Gezond leven

Je kent ze vast wel: de beeldmerken met het ‘ik kies bewust’ en het ‘gezondere keuze’ vinkje. Het verschil is op het oog niet duidelijk, maar ik vind het zelfs tekstueel niet duidelijk. Is een product met het groene logo een gezondere keuze dan een product met het blauwe logo of is andersom? Of zijn deze producten gewoon in het algemeen gezonder dan producten zonder dit logo? Volg jij het nog?

Het verschil 
De stichting Ik Kies Bewust heeft een uitleg staan op hun website. Het groene vinkje staat op producten die volgens de schijf van vijf tot onze dagelijkse voeding behoren, maar minder zout, suiker of verzadigd vet bevatten dan het reguliere product. Het blauwe vinkje is voor producten die we niet perse nodig hebben zoals sauzen, snacks en dranken. Deze producten bevatten ook minder verzadigd vet, suiker of zout dan soort gelijke producten.

Vinkje met een winkje 😉
Er zijn tal van producten die geen vinkje hebben, deze producten lijken op het oog slechter dan de producten met vinkje. Stel je wilt bonen uit een potje kopen je hebt de keuze uit een potje van het AH huismerk en een potje van Hak. Waarschijnlijk is het huismerk goedkoper, daarnaast bevat het een vinkje. Kortom: de keuze is snel gemaakt! Ga je op het etiket lezen dan kom je erachter dat het potje van AH meer suiker bevat. Kortom: misleiding!

Als je even zoekt op de website van Stichting Ik Kies Bewust kun je ook vinden dat er financiële voorwaarden verbonden zijn aan het beeldmerk. De producten moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, maar zijn niet persé super gezond. Het vinkje is dus gewoon te koop! De stichting is eigendom van een aantal bedrijven, waaronder een reclame bureau en Unilever (surprise surprise!).

Vergeet het vinkje
Groene ijsthee van Jumbo huismerk heeft een vinkje, Spa rood niet. Wat is het beste: frisdrank met suiker of water met een beetje bubbels?! Een flesje Hero Portie Fruit heeft ook een vinkje. Als je zelf aardbeien en sinaasappels zou blenden en in een flesje zou stoppen, hoe ziet het er dan over een week uit? Bedenk dat eens en bedenk dan eens of het product van Hero misschien toch meer conserveringsmiddelen bevat… Een flesje Hero Portie Fruit is inderdaad een gezondere keuze dan cola, maar is het ook de gezondste keuze?

Portie fruit VS. vers fruit

Laat je niet gek maken door het vinkje, bedenk zelf wat de gezondste keuze is!

Arjen Lubach deed ook onderzoek naar het vinkje, bekijk zijn op hilarische wijze gepresenteerde bevindingen.

Liefs Hanneke


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *