0% vet: misleiding of niet? Gezond leven

Als je te dik bent heb je te veel vet, dus vet maakt je dik. Toch?

Vet bevat 9 kcal per gram, eiwitten en koolhydraten maar 4 kcal. Conclusie: van vet word je dik! Natuurlijk klopt deze conclusie, maar alleen als je er te veel van eet en daardoor meer calorieën tot je neemt dan je verbrand. Daarnaast is de juiste balans in je voeding belangrijk. Je hebt koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezel nodig, maar niet van alles even veel. En de ervaring leert dat je voornamelijk snel te veel koolhydraten tot je neemt. Maar dat is eigenlijk helemaal niet wat ik wilde vertellen.

Vooral mensen die af willen vallen of het voornemen hebben gezonder te gaan leven gaan blind af op claims als 0% vet.

Ga niet blind af op de claim 0% vet, doe je ogen open en lees het etiket!

Producten waarop staat dat er weinig of geen vet in zit bevatten vaak veel suiker, wat betekend koolhydraten. We verorberen met z’n alle toch al te veel koolhydraten, daarom goed om je af te vragen of dit product wel een juiste keuze is. We laten ons leiden door een schreeuwerige gezondheidsclaim. Applaus voor chef marketing, missie geslaagd.

Let op het aantal gram koolhydraten (suikers) in een product en het aantal calorieën. Hoeveel calorieën bevat één portie? Want dat is wat je neemt van dat product. Geen idee wat veel of weinig is, vergelijk met andere soortgelijke producten. Voorbeeldje: de producten van Optimel komen door ‘mijn test’, maar de 0% vet kwark van Almhof (die oh zo lekker is) dan eigenlijk weer niet. Het aantal calorieën en koolhydraten in het product liggen behoorlijk hoog. Daarnaast maken we onszelf ook nog wijs dat we in onze beleving ‘goede’ producten wel een extra grote portie kunnen nemen.

Alle etiketten lezen in de supermarkt is geen optie, dan heb je deze week een extra vrije dag nodig om boodschappen te doen. Neem jezelf voor iedere week één soort product wat je wekelijks koopt eens kritisch te bekijken.

Good luck!

Liefs Hanneke
 

Volg me op Bloglovin’ | Facebook | Twitter

 
0%-vet-


Hanneke Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *